Besnijdenis

Islamitische achtergrond

De religieuze besnijdenis wordt al duizenden jaren uitgevoerd. Zij gaat terug tot in de tijd van de profeet Ibrahim (Abraham), stamvader van de moslims, joden en andere volkeren. Destijds sloot God een verbond met de profeet Ibrahim (Abraham) door hem op te dragen al zijn nakomelingen te besnijden.

De islamitische besnijdenis wordt door moslims ervaren als een ‘morele’ verplichting omdat deze traditie door de profeet Mohammed, vrede zijn met hem, wenselijk werd geacht. De besnijdenis behoort binnen de islam tot de reiniging.

De Profeet Mohammed noemde het in een adem met het spoelen van de mond, het reinigen van de neus, het kortknippen van de snor, het schoonmaken van de tanden, het knippen de nagels en het epileren van okselhaar en schaamhaar.

Volgens de islamitische geloofsleer betreft de besnijdenis dan ook een “Sunnah”, een handeling naar het voorbeeld van de profeet. Daarom wordt de circumcisie door de islamitische schriftgeleerden, in het algemeen, aanvaard als zijnde een plicht voor iedere moslimjongen.

Voorbereiding

Wij raden u aan om de informatie over de ingreep met uw zoon te bespreken als hij in staat om dat te begrijpen.

U wordt verzocht om uw zoon op de dag van de besnijdenis te douchen, goed te verschonen en schoon ondergoed aan te trekken.
Uw zoon moet 1uur vóór de afspraak geen melk drinken.

Het is raadzaam om een extra schoon onderbroek/luiers en badlaken mee te nemen.
Op de dag van de besnijdenis krijgt u nog informatie over de nazorg door een voorlicht(s)ter.

Let op!: Op de dag van de besnijdenis dienen beide ouders aanwezig te zijn.
Mocht dat een van de ouders niet kan komen verzoek om een kopie van zijn/haar ID mee te nemen.
De besnijder mag de besnijdenis weigeren of uitstellen als het niet medisch verantwoord om dat te verrichten, bijvoorbeeld bij buried penis, hypospadie, koorts,…etc. Daarom wordt u verzorgd om geen feest te plannen op die dag.

Parkinggelegenheid:
Bij voorburgstraat, een zijstraat van Eudokiaplein, bevindt zich de ingang van Eudokia-parking met genoeg betaalde parkeerplaatsen. Daarna via Winkelpassage kunt u Eudokiaplein bereiken.

Behandeling

Besnijdenismethode

De besnijdenis wordt verricht door een ervaren arts en vindt plaats onder plaatselijke verdoving via een prik bij de basis van het piemeltje in aanwezigheid van de ouders of 2 volwassene familieleden.
Om de pijn van de prik te verminderen krijgt uw zoon bij de basis van het piemeltje een verdovende spray, Xylocaine spray.
Na het toedienen van de verdoving is uw zoon genoeg verdoofd maar hij slaapt niet.

 • Na desinfectie van het piemeltje worden, indien aanwezig, de fysiologische verklevingen tussen de glans en het binnenblad van de voorhuid met een knopsonde losgemaakt.
 • Hierbij wordt een plastic ‘trechter’ over de glans heen geplaatst.
 • Vervolgens wordt de voorhuid middels een klem (zogenaamde smartklamp) om de trechter heen vastgeklemd.
 • De voorhuid wordt weggesneden met een mes.
 • De klemp wordt weggehaald en het stoppen van bloedingen (Hemostase) wordt verricht met bipolaire diathermie.
 • Met oplosbare hechting ( rapid vicryl 4x ) werd rondom het binnenblad aan het buitenblad gehecht.
 • De ingreep kan tussen 10 min en 15 min duren.
 • De draadjes lossen zich vanzelf op na twee tot vier weken.

Nazorg

Het is beter dat uw zoon de middag na de besnijdenis niet doucht. Hij is al schoongemaakt bij ons. De dag erna moet hij wel douchen. Dit bevordert het genezingsproces.
De gebruikte hechtingen lossen vanzelf op (dus u hoeft hiervoor niet naar uw huisarts te gaan) en het gaat sneller als het twee keer per dag nat gemaakt wordt met de douchekop.
Tevens adviseren wij u dat uw zoon op de woensdag een lauwwarm badje neemt gedurende 10 minuten (zitten in een teiltje mag ook). Nacontrole door de huisarts is niet nodig.
Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn gewone onderbroeken het meest geschikt (geen boxershorts) De eerste dagen kan tijdens het plassen een branderig gevoel ontstaan; bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen.

Pijnstellers:
Paracetamol: Elke 6 uur gedurende 24 uur geeft u uw zoon 1 paracetamol (zetpil). Dosiering daarvan krijgt u te horen op de dag van de besnijdenis.

24 uur na de ingreep begint u met spoelen en crème smeren:
Crèmes smeren:

 • u haalt een gaasje uit de verpakking, deze klapt u aan een zijde open,
 • de omgeklapte zijde knipt u in, vervolgens klapt u deze ook open,
 • het piemeltje kan door het geknipte gat,
 • net boven het gat plakt u m.b.v. bijgeleverde pleister het gaas aan de buik vast,
 • daarna brengt u de crème dun aan als volgt:
 1. Fucidine crème: 3 keer per dag ( ’s ochtends, ‘s middags en ’s avonds) op de wond na spoelen totdat de Fucidine crème op is.
 2. Vaseline: te gebruiken na het verschonen van uw zoon overdag, maar niet samen met Fucidine.
 3. Gazen en pleister: die heeft nodig als u Fucidine gaat aanbrengen.
 • als laatste klapt u de bovenkant van het gaas naar beneden om.
 

Genezing:
verschilt per lichaam. De wondgenezing meestal binnen 4 weken, maar littekengenezing (wond wordt helemaal mooi) neemt veel tijd in beslag.
Zwemmen:
Kan al na vier weken als de wond helemaal dicht is.

Mogelijke complicaties
Ontsteking:
Soms treedt er een infectie of abces in de wond op. Als de pijn steeds erger wordt, pus uit de wond komt, de piemeltje steeds dikker wordt of uw kind koorts krijgt boven de 38,5 °C moet u contact met ons opnemen.
Bloeding: Als er druppels bloed komen uit de wond kunt u dat stoppen met dikke laag vaseline, steriele gazen en een strakke luier. Als het blijft sijpelen, neemt u contact met ons op. Dit komt zelden voor.
Verklevingen: Na 2 weken begint u met 1 keer per dag de voorhuid zachtjes naar achter te trekken gedurende minimaal 4 weken. Dat voorkomt dat er verklevingen ontstaan.

Maak gauw uw afspraak bij Stichting Al Gitaan.