Besnijdenis

Islamitische achtergrond

De religieuze besnijdenis wordt al duizenden jaren uitgevoerd. Zij gaat terug tot in de tijd van de profeet Ibrahim (Abraham), stamvader van de moslims, joden en andere volkeren. Destijds sloot God een verbond met de profeet Ibrahim (Abraham) door hem op te dragen al zijn nakomelingen te besnijden.

De islamitische besnijdenis wordt door moslims ervaren als een ‘morele’ verplichting omdat deze traditie door de profeet Mohammed, vrede zijn met hem, wenselijk werd geacht. De besnijdenis behoort binnen de islam tot de reiniging.

De Profeet Mohammed noemde het in een adem met het spoelen van de mond, het reinigen van de neus, het kortknippen van de snor, het schoonmaken van de tanden, het knippen de nagels en het epileren van okselhaar en schaamhaar.

Volgens de islamitische geloofsleer betreft de besnijdenis dan ook een “Sunnah”, een handeling naar het voorbeeld van de profeet. Daarom wordt de circumcisie door de islamitische schriftgeleerden, in het algemeen, aanvaard als zijnde een plicht voor iedere moslimjongen.

Voorbereiding

De volgende punten zijn heel belangrijk ter voorbereiding van de besnijdenis. Voor zijn komst moet het kind douchen en een uur voor de besnijdenis een paracetamol volgens de normale voorschriften nemen. Graag op tijd aanwezig zijn.

Ingreep

De circumcisie (besnijdenis) houdt in dat zowel het binnen- als het buitenblad van de voorhuid een stuk wordt ingekort. Door deze ingreep komt de eikel geheel bloot te liggen. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Nazorg

Het is beter dat uw zoon de middag na de besnijdenis niet doucht. Hij is al schoongemaakt bij ons. De dag erna moet hij wel douchen. Dit bevordert het genezingsproces. De gebruikte hechtingen lossen vanzelf op.

Maak gauw uw afspraak bij Stichting Al Gitaan.